Global Democracy Coalition, GDC (Küresel Demokrasi Koalisyonu) Hakkında

Küresel Demokrasi Koalisyonu (GDC), Ekim 2021’de, International IDEA tarafından dünyanın dört bir yanındaki demokrasi kuruluşlarıyla birlikte düzenlediği zirve sonucunda kurulmuştur.

Başlangıçta gayri resmi bir grup olarak kurulan GDC, o zamandan beri dünya genelinde 120’den fazla demokrasi kuruluşunun yer aldığı stratejik bir çok paydaşlı ittifaka dönüşmüştür. Küresel Demokrasi Koalisyonun ittifak üyelerinin listesindeki Türkiye’den ilk kuruluş SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği oldu.

Koalisyonun misyonu dünya çapında demokrasiyi geliştirmek ve korumaktır. Koalisyon bu amaçla diyalog, bilgi alışverişi, deneyim paylaşımı ve savunuculuk için bir platform olarak hizmet vermektedir. Koalisyon, küresel demokrasi gündemi için hayati öneme sahip stratejik konular üzerinde üyeleri ile birlikte çalışmaktadır.

Koalisonun Koordinatörlüğü ve ev sahipliğini dünya genelinde demokrasiyi destekleyen merkezi Stokolm de olan bir hükümetler arası kuruluş olan International IDEA yapmaktadır.

2021, 2023 ve 2024 yıllarında Küresel Demokrasi Koalisyonu Forumları düzenlemiştir. Faaliyetleri arasında bildiriler yayınlamak, raporlar hazırlamak, analizler sunmak ve taahhütleri izlemek gibi faaliyetler yer almakta olup, bunların hepsi dünya çapında demokratik katılımın güçlendirilmesine katkıda bulunmaktadır. Koalisyon ortak girişimlere yer veren bir web sitesi yönetmekte ve düzenli bültenler hazırlamaktır. Ayrıca Uluslararası Demokrasi Günü’nü sivil toplum, uluslararası kuruluşlar, akademik kurumlar, düşünce kuruluşları, hayır kurumları ve özel sektörün katılımı ile kutlamaktadır.

Mayıs 2024’te, #ThankYouDemocracy etiketiyle tanıtılan “Demokrasinin Sesi ve Değeri” adlı savunuculuk kampanyasını başlatmıştır. Bu kampanya, demokrasinin evrensel değerini vurgulayan olumlu bir anlatı oluşturmayı, aktif katılımı teşvik etmeyi ve kamuoyunu demokratik süreçler ve sorumluluklar konusunda bilgilendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, dünyanın birçok yerinde yükselen siyasi kayıtsızlık, katılım eksikliği ve azalan güven eğilimlerine karşı koymayı hedeflemektedir.

Koalisyonun diğer kampanyası olan Democracy Savunucuları kampanyası videosunu buradan görebilirsiniz.

Küresel Demokrasi Koalisyonu’nun temel çalışma prensipleri

1: Gelişim, Cesaret ve Alçakgönüllülük Zihniyeti

2: Risklerde Birlik ve Eşitlik

3: Kapsayıcı, Gerçek, Şeffaf ve Etkili İş Birliği

4: Gerçek Dünyaya Odaklılık ve Stratejik Sadelik

5: Gönüllü Katılım

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Hakkında

2019 yılında kurulan SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği toplumsal Cinsiyet Eşitliğini sağlamak ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak temel misyonu ile kurulmuştur.

SES Eşitlik, Adalet Kadın Platformu’nun kurucusu ve yürütücü de olan dernek her hafta onbirlerce kişiye ulaştırdığı Türkçe ve İngilizce bültenler ile demokrasinin, eşitliğin, adaletin ve dayanışmanın SES olmaktadır.

Demokratik değerleri destekleme ve besleme konusundaki bağlılığınız misyonumuz ve çalışmalarımız derinden örtüşüyor

GDC’dan Nicolette Karina Kalfas yolladığı mesajda şunları yazdı: “GDC’nin en yeni ortağı olarak size sıcak bir hoş geldiniz demek ve tebrik etmek benim için büyük bir mutluluk. Demokratik değerleri destekleme ve besleme konusundaki bağlılığınız misyonumuz ve çalışmalarımızla derinden örtüşüyor. Görüşleriniz, deneyimleriniz ve katkılarınız şüphesiz demokrasiyi güçlendirme ve koruma yönündeki ortak çabalarımızı zenginleştirecek ve sizinle çalışmayı içtenlikle dört gözle bekliyoruz.

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği’nin başkanı Gülseren Onanç, “Küresel Demokrasi Koalisyonunun (GDC) üyesi olmak üzere davet edildiğimizde gurur duyduk. Bugüne kadar Türkiye ve Dünyadan kadın hak savunucuların, LGBTQ+ bireylerin SES’ini duyurmak, demokrasiyi savunmak çabamızın global demokrasi savunucularına ilham vermesi bizi mutlu etti. GDC çalışmaları ve 120 üyenin yaptıklarından biz de ilham alacağız. Demokrasi savunucularının küresel dayanışmasına bugün her zamandan daha çok ihtiyacımız var. Bu ve benzeri platformların dünyadaki demokrasi savunucuları arasındaki dayanışması sağlaması açısından çok değerli buluyorum. Türkiye’nin de uluslarası düzeyde demokrasi mücadelesinin SES’i olmaya devam edeceğiz” dedi.