Deneyim Paylaşımıyla Kadın Dayanışması:

SES Kadın Mentorluk Yürüyüşümüzü Gerçekleştirdik!

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneğimizin yaşamının farklı kademelerinde, farklı deneyimlerinde, farklı yetkinliklerinde ve farklı yaşlarında olan kadınları bir araya getirip eşleştirdiği ve mentor-menti ilişkisi yoluyla birbirlerinin tecrübelerinden öğrenmelerini amaçlayan organizasyonu olan SES Kadın Mentorluk Yürüyüşü 6 Mart Pazar günü İstanbul’un Şişli ve Ataşehir ilçelerinde 200’ü aşkın kadının katılımıyla gerçekleşti.

Şişli Belediyesi ve Ataşehir Belediyesi’nin ortaklığı ve Alternatif Bank’ın desteğiyle düzenlenen etkinlikle kadınlar, kariyer yolculuğu, akademik gelişim, siyaset, medya, sivil toplum, sanat, liderlik, girişimcilik, start-up, iş hayatına hazırlık, toplumsal cinsiyet eşitliği, iş-özel hayat dengesi, kişisel gelişim gibi farklı alanlarda tecrübelerini paylaştı veya bu alanlarda tecrübesi olan başka kadınlardan öğrendi.

Şişli’deki Maçka Sanat Parkı’ndaki buluşmada konuşan SES Eşitlik ve Dayanışma Derneğimizin Kurucu Başkanı Gülseren Onanç, “Hoş geldiniz kadınlar, sizlerle kucaklaşmayı ne kadar çok özlemişiz” sözleriyle Mentorluk Yürüyüşü’ne gelenleri selamladı.

Onanç konuşmasında şu mesajları verdi: “Biz, SES olarak dijital habercilik yapıyoruz, kadın gözünden habercilik yapıyoruz. Kadının sesini Türkiye’de ve dünyada yükseltmeye çalışıyoruz ve elbette kadın dayanışmasını destekliyoruz. Zira yüzyıllardır toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi veren kadınların önünde hala gidecek öyle uzun bir yol var ki bunu ancak bir şekilde başarabiliriz: Yan yana durarak ve dayanışmayla. O yüzden bir gün bu ülkede eğer eşitlik olacaksa bu, ancak kadınların direnişiyle, kadınların yan yana durmasıyla, dayanışmasıyla olacak.”

Sahneden Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısına da değinerek barışın SES’ini yükseltmenin önemini vurgulayan Onanç, “Ukraynalı kadınlarla omuz omuza olduğumuzu, onlarla dayanışma içerisinde olduğumuzu söylemek istiyoruz. Tek yolun barış olduğunu yeniden, buradan bütün dünyaya, Şişli’ye, İstanbul’a, Türkiye’ye söylemek istiyoruz. Tek yol barış ama bu barışın da ancak müzakereyle, diplomasiyle, kadınlarla ve kadınların bu sürece alınmasıyla mümkün olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Türkiye’de uzun süredir özgürlüğünden mahrum kalan kadın gazetecileri ve siyasetçileri de hatırlatan Onanç, “Onlara da buradan selam yollamak istiyorum. Sedef Kabaş, bizim can dostumuz. İyi ki varsın Sedef, senin direnişin bizim yolumuzu açıyor” diye konuştu.

Mentorluk Yürüyüşü için bir araya gelen kadınları selamlayan Şişli Belediye Başkanı Muammmer Keskin ise şunları söyledi: “Sevgili kadınlar; içinde bulunduğumuz durum çok vahim. Yoksulluk derinleşmiş, psikolojik sorun artmış, bölgemizde savaşlar, ülkemizin içindeki ekonomik ve sosyal sorunlar hepimizi derinden üzüyor. Şuna yürekten inanan biriyim; kadın elinin değdiği herhangi bir konu daha önemseniyor, daha doğru işler yapıldığına inanan biriyim. “Her zaman birlikte olmaktan keyif aldığım, gerçekten Şişli’ye bir sözüm vardı, yavaş yavaş yaşatmaya çalışıyoruz. ‘Kadınları yüksek topuklularla Şişli’de yürüteceğiz.’ Bu şehir, kadim bir şehir ama ranta kurban edilmiş bir şehir. Onun için hepinize görev düşüyor.”

“Güçsüz kadın yok, nerede olursa olsun, yaşı ne olursa olsun, hangi koşullarda yaşıyor olursa olsun güçsüzleştirilen kadın var” diyen Kaftancıoğlu şunları söyledi: “Bizim, yan yana gelerek, karşılıklı deneyimlerimizi paylaşarak, birbirimizi anlayarak ve hissederek aslında güçsüz olmadığımızı görmeye, ama sadece görmeye değil, gördükten sonra o güçlerimizi örgütlemeye ihtiyacımız var. Bunu yaptığımızda ne olacak biliyor musunuz? Dünyanın neresinde olursa olsun, o tek adamları çok kadınlar gönderecek. Ve karşımda da o çok kadınları görüyorum.”

Kaftancıoğlu, SES Kadın Mentorluk Yürüyüşü’nün özgünlüklerine de değinerek, “Bu projeden haberdar olduğumda çok heyecanlandım. Çünkü uzaktan birbirimizi gördüğümüzde her ne kadar hissetsek de olumlu gördüğümüz birtakım meziyetlerin sadece birkaç kişide olduğunu zannediyoruz. Birkaç kadında olduğunu zannediyoruz. Halbuki bir araya gelip konuştuğumuzda, karşılıklı deneyimlerimizi aktardığımızda o meziyetlerin bir, iki, üç, dört, beş kadına ait değil hepimizin içinde olduğunu görüyoruz” dedi.

‘Yürüyüşünüzün bir yerinde durun ve düşünün’

Ataşehir Mozaik Parkı’nda ise kadınları selamlayan SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Avukat Hande Karakülah, “Kışa, pandemiye, soğuğa, griye, ülkenin ve dünyanın durumuna inat; söz verdiğiniz için, bir kadınla sohbet etmek istediğiniz için, öğrenmek, dertleşmek, ah ben bu eşekten böyle düşmüştüm demek için, bir pazar sabahı sıcacık yatağınızdan kalkıp; bizimle bu parkta buluştuğunuz için; yani her şeye rağmen ‘Ben kendi hayatımın kaptanıyım’ dediğiniz, iyiliğe, dayanışmaya umutla tutunduğunuz için kendinizi ve yanınızdaki harika kadınları alkışlayın, takdir edin, tebrik edin” dedi.

“Yürüyüşünüzün bir yerinde durun ve düşünün” diyen Karakülah, “Hindistan’da, Bangladeş’te, Filistin’de, Peru da, İspanya’da, İrlanda’da, Katar’da, Brezilya’da, Nijerya’da, Uganda’da yüzlerce, binlerce kadın bugün aynı sizin gibi bir kadınla yürüyüş yapıyor ve dünya her adımda biraz daha güzelleşiyor” ifadelerini kullandı. Karakülah, konuşması esnasında Ukraynalı kadınlarla dayanışa içinde olduklarını da belirterek, “Kalbimiz Ukrayna’dan göç etmek zorunda kalan kadınlar, çocuklar ve tüm canlılar ile birlikte” diye konuştu. Karakülah’ın selamlamasının ardından eşlerini bulan kadınlar birbirlerine deneyimlerini aktaracakları ve paylaşımlardan öğrenecekleri ikili yürüyüşlerini gerçekleştirdi.

Kaftancıoğlu, SES Kadın Mentorluk Yürüyüşü’nün özgünlüklerine de değinerek, “Bu projeden haberdar olduğumda çok heyecanlandım. Çünkü uzaktan birbirimizi gördüğümüzde her ne kadar hissetsek de olumlu gördüğümüz birtakım meziyetlerin sadece birkaç kişide olduğunu zannediyoruz. Birkaç kadında olduğunu zannediyoruz. Halbuki bir araya gelip konuştuğumuzda, karşılıklı deneyimlerimizi aktardığımızda o meziyetlerin bir, iki, üç, dört, beş kadına ait değil hepimizin içinde olduğunu görüyoruz” dedi.

2022 SES Kadın Mentorluk Yürüyüşü’ne katkılarından dolayı AlternatifBank’a teşekkür ederiz.

Kadın Mentorluk Yürüyüşü 2020

Pandeminin etkisi Türkiye’de hissedilmeden hemen önce 8 Mart 2020 Pazar günü, SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği olarak dünyanın 165 ayrı şehrinde aynı günde yapılan bir kadın dayanışma etkinliğini İstanbul’da organize ettik. Çalışma yaşamında en az on yıl ve üstü deneyime sahip kadınlar (mentör) ile yaşamda var olma mücadelesinin başında olan genç kadınları (menti) bir araya getirdik.

SES Kadın Mentörlük Yürüyüşü adını verdiğimiz bu etkinliğimizin süreci şöyle gelişti: Bu etkinliği ilk olarak başlatan ve daha sonra dünyadaki farklı şehirlerde uygulanması için çaba gösteren Vital Voices, 1995 yılında Hillary Clinton ve Madeleine Albright tarafından kadın liderliğini desteklemek üzere kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu.

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği olarak İstanbul’da ilkini gerçekleştireceğimiz bu etkinlikten yüksek beklentilerimiz vardı: Deneyimli kadınların gelişme sürecinde olan genç kadınlar ile deneyimlerini paylaşmasını, kişisel desteğini vermesini ve her iki tarafın birbirinden öğreneceği bir dostluk geliştirmelerini istiyorduk.

Kadınlar içinde sıkıştıkları mahallelerinin dışına çıksın, başka mahallelerdeki yaşamları keşfetsin istiyorduk. Facebook, Instagram balonlarının ötesinde bir dünya olduğunu, gerçek beğenilerin, gerçek konuşmaların keyfini sürmelerini istiyorduk. Biliyorduk ki, yoksul veya varlıklı, batılı veya doğulu, dindar veya seküler bütün kadınlar eşit bir birey olarak toplumda var olma mücadelesi veriyor. Mücadelesi aynı olan kadınların ortaklıklarının da büyük olacağını ve mücadeleyi bir şekilde başarıyla tamamlamış kadınların yolun başındaki kadınlara el vermek istediğini de biliyorduk.

Kadınların toplumsal sorunlara nasıl sahip çıktığını, gelecek nesillere destek olmak üzere bir şey yapmak için nasıl yanıp tutuştuğunu daha önceki etkinliklerimizden biliyorduk. SES Kadın Mentörlük Yürüyüşü ile birbirine derman olacak kadınları buluşturarak, kadın dayanışmasına ve toplumsal barışa hep birlikte katkı sunmak istedik.

SES Derneği web sitesine Mentör ve Menti’lerin başvuru yapacağı formlar hazırladık ve son üç haftada işbirliği ortağımız olan sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler ile hedeflediğimiz kitleye ulaşmaya çalıştık. Beklentimizin üstünde geri dönüş gerçekleşti ve üç hafta içinde 350 katılımcı Mentör ve Menti olmak için başvurdu. Katılımcıların çoğu bu etkinliği ne kadar çok önemsediklerini belirtiyordu. Başvuru formlarında belirttikleri yetkinlikler ve ihtiyaçlar çerçevesinde sistemimiz Mentör ve Menti eşleşmesi yaptı.

Katılımcılara SES Derneği’nden bir e-posta yolladık ve kendileri ile eşleşen kişilerin ad-soyad bilgilerini paylaşıp onları 8 Mart sabahı Harbiye CRR salonunun fuayesine davet ettik.

Merak, Pazar sabahı buluşmaya kadar sürdü. Mentörler, Mentileri ile birer birer buluşmaya başladıkça, CRR salonunun fuayesinde büyülü bir hava oluştu. Kadınlar salonun köşelerinde, merdivenlerinde yıllardır birbirini görmeyen arkadaşlar gibi, kaybolan zamanı yakalamak istercesine derin sohbetlere dalıverdiler. O anda yoldan geçen biri tesadüfen salona gelse bu kadınların yıllardır birbirilerini tanıdığını düşünebilirdi.

8 Mart Pazar günü CRR salonu karamsarlığın umuda döndüğü bir vahaya dönüştü.

SES Kadın Mentörlük Yürüyüşü’nün formatı gereği, Mentör ve Mentilerin yan yana sokakta, parkta yürümelerini ve dünyaya eşitlik ve dayanışma mesajlarını yaymalarını istiyorduk. Buluşmanın ilk dakikalarında başlayan sıcak yakınlaşma artık bir aksiyona dönebilirdi. Kadınlar beraberce salondan çıktılar ve Harbiye, Maçka, Nişantaşı sokaklarına, Sanat Parkı’na, Demokrasi Parkı’na, çevredeki kafelere aktılar. Dostluklarını derinleştirmeye devam ettiler.

Kadın Mentörlük Yürüyüşü ile Türkiye ve dünya daha güzel bir yer oldu: Hindistan’da, Bangladeş’te, Filistin’de, Peru da, İspanya’da, İrlanda’da, Katar’da, Brezilya’da, Nijerya’da, Uganda’da, toplam 66 ülkede binlerce kadın başka bir kadınla birlikte yürüyüş yaptı, dostluklar kurdu, geleceğe ilişkin umut geliştirdi.

SES Kadın Mentorluk Yürüyüşü nedir?

SES Kadın Mentorluk Yürüyüşü, yaşamın farklı kademelerinde, farklı deneyimlerde, farklı yetkinliklerde, farklı yaşlarda olan kadınların bir araya gelip eşleşerek, birlikte yan yana yürüdükleri, birbirlerinin tecrübelerinden öğrendikleri, iki kadın arasında etkinlik süresince devam eden veya karşılıklı arzuya göre devam edecek olan mentor-menti ilişkisinin kurulduğu bir organizasyondur.

İlk kez 2020 yılında, Vital Voices derneğinin, dünyanın 165 şehrinde uyguladığı Küresel Kadın Mentorluk Yürüyüşü’nün bir parçası olarak 350 kadının katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. 2021’de ise küresel pandemi koşulları nedeniyle sanal ortamda yapılan etkinlikte profesyonel bir algoritma yardımıyla eşleştirilen 300 kadın birbirine SES oldu.