Fatoş Yıldız (Sterk)

Öz Geçmiş:

2017 yılında Marmara Üniversitesi Sinema ve TV bölümünden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında televizyon ve gazetelerde çalıştı. 2012 yılından bu yana da İsmail Beşikçi Vakfı gönüllüsü. Yıllarca Kürt film günlerinin gösteriminde moderatör olarak yer aldı. İki uzun, dört kısa filmde oyunculuk yaptı. 2020 yılında ‘Temaşe’ adlı Kürtçe sinema dergisine yazmaya başladı. Aynı sene “Podcastkurdi” adlı ilk Kürtçe podcast kanalında “Kadraja Kurdi” adlı bir programı hazırlayıp sundu. Programda, sinema tarihi ve sinema kuramlarını arşiv oluşturacak nitelikte hazırladı. Ayrıca pek çok misafir konuk alıp güncel sinema hakkında podcast serileri yaptı. Bu serilerden biri de “Sinemanın Kaybedilen Kadınları” serisi oldu. Bu seride Louis Weber, Alice Guy Blanche gibi sinema tarihinde çok önemli olan fakat erkek sinema tarihçileri tarafından göz ardı edilen kadınların hikayelerini anlattı. Bir süre İskoçya’da dil eğitimi aldıktan sonra Türkiye’ye geri döndü ve Diyarbakır merkezli bir kadın derneğinde proje koordinatörü olarak çalıştı. Şu an İstanbul’da yaşıyor ve yarıda bıraktığım yüksek lisansımı tamamlamayı planlıyor.

Program İçeriği: 

Sanatta Kadın SES’i

Sanatta Kadın podcast serisi ile birlikte sanatın farklı alanlarında üretim yapan genç kadınların yaşamlarına ve üretim serüvenlerine şahitlik ediyoruz. Aynı zamanda özellikle son yıllarda çokça konuşulan barış ve güvenlik meselelerini genç sanatçı Kürt kadınlarından dinliyoruz. Siyaset söz konusu olduğu zaman mikrofonların sadece hetero-cis erkeklere uzatılmasını kabul etmiyor ve bu seri ile beraber ülkeye dair sorunları ve olası çözüm yollarını da kadınlardan dinliyoruz. Barışı konuşmanın olanaklarından, feminist mücadeleleri ve üretim alanlarında uğradıkları cinsiyet eşitsizliklerine kadar pek çok konuyu konuşup tartışıyoruz.

Podcastler

Sanatta kadın olarak var olma deneyimi, cinsiyet eşitsizlikleri ve etnik kimlik meselesine odaklandığımız Sanatta Kadın SES’i başlıklı podcast serisinin ilk bölümünde sanatçı Bilge Kutlu’yu konuk ediyoruz. Bilge Kutlu ile Türkiye’de hem Kürt hem kadın hem de Alevi olmayı konuştuk. Ondan ülkeye dair beklentilerini ve barış meselesine nasıl yaklaştığını dinledik.
Sanatta Kadın SES’i başlıklı podcast serisinin ikinci bölümünde drag queen sanatçısı babykilla’yı konuk ettik. Baby’nin hayat öyküsünü, sanatın içerisinde Kürt bir lubunya olarak var olma mücadelesini, maruz kaldığı baskı ile nasıl başa çıktığını konuştuk. Tüm bunların yanı sıra ülkemizin içerisinde olduğu savaş ve çatışma ortamını nasıl gördüğünü, barışa dair umutlarını veya umutsuzluklarını dinledik.
Sanatta Kadın SES’i başlıklı podcast serisinin üçüncü bölümünde sanatçı Hêja Netirk’i konuk ettik. Netirk’in hikayesini, yolculuklarını ve sanatın içerisinde kadın olmanın zorluklarıyla mücadele yöntemlerini birlikte konuştuk. Sanatın yanı sıra ülkeden göç etmek zorunda kalan Netirk’in ülkeye dair umutlarını ve barış meselesine nasıl yaklaştığını dinledik.
Sanatta Kadın SES’i başlıklı podcast serisinin dördüncü bölümünde oyuncu Morî Derya Uygurlar’ı konuk ettik. Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Orhan Asena Sahnesi’nde çalışan ve kendi yazıp oynadığı, ‘Be Ziman / Dilsiz’ oyununu İstanbul Kadıköy Theatron’da sahneleyen Uygurlar ile sanat yolculuğunu ve sanatın içerisinde kadın olmanın zorluklarıyla mücadele yöntemlerini birlikte konuştuk. Türkiye’de ve yurt dışında birçok sinema filminde oyuncu olarak yer alan Uygurlar’dan ülkeye dair umutlarını ve barış meselesine nasıl yaklaştığını dinledik.
Sanatta Kadın SES’i başlıklı podcast serisinin son bölümünde oyuncu Emel Adsiz’i konuk ettik. Şahika Tekand’ın kurduğu tiyatro topluluğu Studio Oyuncuları çıkışlı olan Adsiz’le Şahika ve eşi ressam Esat Tekand’ın rehberliğinde hayatının nasıl değiştiğini ve nasıl bir yolculuğa çıktığını konuştuk. Adsiz’in sanat hayatında nasıl bir mücadele verdiğini, ülkeye dair beklentilerini ve barışın önemine dair düşüncelerini dinledik.