Türkiye’nin dört bir yanından yerellik temelinde bir araya gelen kadın yapılarının 2002 yılında oluşturduğu Kadın Koalisyonu, bu yıl 20. yılını kutladı. Platform, 20 yıllık süreç içerisinde, feminist mücadelede farklı yöntem ve düşünceleri ile yerel ve ulusal düzeyde var olan kadın örgütlerinin ve LGBTİ+ hakları alanında çalışmalar yürüten sivil toplum örgütlerinin bir araya gelmesiyle büyüdü, gelişti, kök saldı.
Koalisyonun esas amacı, yerel siyasete feminist bir müdahalenin araçlarını oluşturmaktı. “Daha fazla kadın belediye başkanı”, “daha fazla kadın belediye meclis üyesi” hedeflerinin ötesine geçmek için mücadele verdi. Ve inandığı başka bir şey daha vardı: feminist mücadele birkaç büyük şehirle sınırlı değildi, her yerdeydi.
Kadınların bulundukları yerde yerel siyasete katılımlarını mümkün kılacak araçlar geliştirdi. Neredeyse her şehirde kadınların yerel sorunlarını tespit edebilmek üzere birçok atölye düzenleyerek “şiddet”, “yoksulluk”, “temsil” gibi büyük başlıkların yerel tezahürlerini ortaya çıkarmak için çalıştı. Sorun haritaları çıkardı, belediye meclisi toplantılarını izledi, başkanlarla görüştü, yerel medyaya ulaştı. Farklı yerlerdeki kadın örgütlerinin buluşmalarını, birbirlerine güç vermelerini sağladı.
Kadın belediye başkanlarının bir araya geldikleri ve birbirlerinin tecrübelerini dinledikleri, birbirlerine destek oldukları toplantılar düzenledi. Kadın örgütleriyle kadın belediye meclis üyelerini buluşturdu, yerel yönetimde kadın sesini yükseltmenin yollarını tartıştı, belediyeleri izleyip raporlar hazırladı. Son olarak, anayasa değişikliği tartışmalarına “Eşitlik ve Özgürlük Olmadan Asla!” diyerek müdahil oldu.