İlgili adayların öz geçmişlerini iletisim@sesdernegi.org adresine göndermesi gerekiyor.
Son başvuru: 20 Ağustos 2022
ALEV AKIN
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde 1994 yılında lisans ve 1996 yılında yüksek lisans derecesini tamamladı. Profesyonel çalışma hayatına; yüksek lisans çalışmaları sırasında bir TÜBİTAK projesinde yönetici yardımcısı görevi ile başladı. 1996-2001 yılları arasında özel sektör inşaat projelerinde proje takım üyesi, proje yöneticisi ve proje koordinatörü olarak çeşitli görevler alan Akın, 2001- 2005 yılları arasında uluslararası ofis mobilyası şirketi Herman Miller Inc. ile Genel Müdür görevini yürüttüğü BMS firması bünyesinde, Türkiye’deki Amerikan Hükümeti “GSA” projelerinde proje yöneticiliği görevlerini sürdürdü. 2005 yılında PMP derecesini alan Akın, aynı yıl Y. Mimar Gül Erkmen ile İŞTE Proje Yönetimi firmasını kurdu. 2006-2009 yılları arasında İstanbul Proje Yönetim Derneği (İPYD) Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Sekreterlik görevlerinin yanısıra, 2010-2011 çalışma döneminde ise İstanbul Proje Yönetim Derneği (İPYD) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini tamamladı.
15 yıldır ekibiyle birlikte, yaklaşık 1.5 milyon m2 kapalı alandaki geleceğe yön veren projelerin kendini sürece adamış bir paydaş yönetimi ile daha etkili ve daha verimli şekilde hayata geçebileceğine inanarak sektörde proje yönetim hizmeti vermeye devam etmektedir.
Değiştirmek, dönüşmek ve değer üretmek için çok çalışmak gerektiğine inanan Akın; IPYD (İstanbul Proje Yönetim Derneği), PMI (Project Management Institute), SAVE (Society of American Value Engineers), Agile Construction TR Çalışma Platformu ve 2017 yılından bu yana da KAGİDER üyesi olan AKIN, Mayıs 2019’dan itibaren KAGİDER Genişletilmiş Yönetim Kurulu Üyesi olarak gönüllü projelerde değer üretmeye devam etmektedir.
Banu Tuna
1974 İstanbul doğumlu. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde tamamladı, yüksek lisans eğitimini Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku programında sürdürüyor. Gazeteciliğe 1997’de GazetePazar’da başladı. 2019’a kadar Hürriyet Gazetesi’nde muhabir, editör, yazar, haber müdürü, yazı işleri müdürü, haber koordinatörü pozisyonlarında çalıştı. Bianet’te yazıları yayımlandı. Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı olan Banu Tuna, “sosyal medyada kadın gazetecilere yönelik cinsiyetçi dil” üzerine akademik çalışmasına devam etmekte ve serbest gazetecilik yapmaktadır. TGS (Türkiye Gazeteciler Sendikası), TGC (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti), IPI (Uluslararası Basın Enstitüsü) ve MLSA (Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği) üyesidir.
Burcu Karakaş
Milliyet’te başladığı mesleğe, 2015 yılından beri serbest gazeteci olarak devam ediyor. Haberleri BuzzFeed News, Die Tageszeitung, Public Radio International (PRI), Asia Times ve OBC Transeuropa’da yayınladı.
Açık Radyo, Webiz ve Medyascope’ta program hazırlayıp sundu. journo.com.tr ve diken.com.tr için haber ve röportajlar yaptı. Bu aralar Deutsche Welle Türkçe için çalışıyor ve Washington merkezli Middle East Institute için toplumsal cinsiyet eşitliğini konu alan makaleler kaleme alıyor.
“Erkeklik Ofsayta Düşünce”, “Manşetleri Gör Aklını Kaçırırsın”, “Evrim Alataş Kitabı”, “Yalan Dünya: Reytingler, Tıklar ve Şimdi Reklamlar!” kitaplarının yazarı. İstanbul Tabip Odası Basında Sağlık Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Röportaj Ödülü, Avrupa Birliği Araştırmacı Gazetecilik Ödülü ve Musa Anter Jüri Özel Ödülü sahibi. “Logan Nonfiction Fellowship” gazetecilik programı 2019 bursiyeri.
Dilara Gök,
Conflictus Uyuşmazlık Çözümü Eğitim ve Danışmanlık’ın kurucu ortaklarından biridir. 2008 yılı itibariyle başlayan sivil toplum çalışmaları kapsamında, Türkiye’nin birçok kentinde uygulanan ve kamu, özel sektör ve sivil toplum ortaklığında sürdürülen birçok projenin yönetiminde aktif olarak yer almıştır. Bununla birlikte, 2012 yılından bu yana ayrımcılıkla mücadele, uyuşmazlık çözümü ve analizi, arabuluculuk ve barış inşası alanında çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda, birçok ulusal ve uluslararası kuruluş ile iş birliği içerisinde eğitim içerikleri geliştirmekte ve Türkiye’nin farklı kentlerinde, farklı sosyal ihtiyaca sahip gruplarla uygulamalar yapmaktadır. Suriye krizinin ardından, sosyal uyum çalışmalarının içerisinde yer almakta ve uyuşmazlık çözümü perspektifinden geliştirdiği içerikler ile eğitim uygulamaları yapmaktadır. Bu kapsamda, birçok ulusal ve uluslararası STK ile çalışmış olup 2016-2017 yılları arasında İstanbul’da, Türkiyeli ve Suriyeli gençlere yönelik uygulanan “Genç Arabulucular” Programı, Dilara Gök’ün koordinatörlüğünü üstlendiği çalışmalardan bir tanesidir.
Dilara Gök lisans eğitimini, İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamlamış olup; yüksek lisans eğitimine İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku bölümünde devam etmektedir.
Gök, 2019 yılında Akdeniz Kadın Arabulucular Ağı’nın Anteni olarak kurulan Türkiye Kadın Arabulucular Ağı’nın kurucu üyelerindendir. Bununla birlikte, 2016 yılından beri İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde Uzlaştırmacı olarak çalışmaktadır.
Elif Doğan
İki kız kardeşin büyüğü olarak Mersin’de doğdu. Liseyi bitirdikten sonra üniversite için İstanbul’a, yüksek lisans için Amerika’ya göçtü. Yıllardır okuduğu ‘işletme’yi hiç sevmediğini, insana ‘değen’ bir alanda var olmak istediğini fark edince yerel, ulusal ve uluslararası sivil toplum örgütlerinde ‘kaynak geliştirme’ üzerine çalıştı.
Anne olduktan sonra Türkiye’ye dönüş yaptı ve tam zamanlı profesyonel hayatla arasına mesafe koydu. 2009 yılından bu yana BlogcuAnne.com adresinde annelik, ebeveynlik ve kadınlık halleri üzerine yazılar yazıyor. StoryTel’de yayınlanan Feminist Eksen adlı bir podcast serisinin yaratıcısı ve Dijital Topuklar isimli kadın platformunun iki kurucu ortağından biri olan Doğan, 2013’te çıkan ilk kitabı “Annelik Her Zaman Tozpembe Değil”in ardından, eşi ve üç çocuğuyla paylaştığı evinde ikinci kitabını bitirebileceği “kendine ait bir oda”sını aramaya devam ediyor.
Emine Uçak
Emine Uçak 1973 yılında Siirt’in Şirvan ilçesinde doğdu. İlköğretimi ve liseyi Şirvan’da tamamlayan Uçak, 1990 yılında İstanbul İletişim Fakültesi’ni kazandı ve buradan 1994 yılında mezun oldu. Uçak gazetecilik ve televizyonculuğun yanında uzun süre İhlas Haber Ajansı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi çeşitli kurumlarda çalıştı. Şu ana dek üç kitabı yayımlandı. İlki, Çanakkale Savaşı’na katılan Kürtlerin hayat hikâyelerini konu edinen ve bir sözlü tarih çalışması olan Çanakkale’de Kürt Civanlar adlı kitabıdır. Öykü kitabı olan Keje: Bir Gecede Büyümek ve Özlem Yağız, D. Yıldız Amca ve Necla Saydam’la birlikte yazdığı sözlü tarih çalışması Malan Barkirin kitapları Uçak’ın önemli çalışmalarıdır.
Sivil toplum alanında gönüllü ve profesyonel olarak bir çok kuruluş ve platformda yer alan Emine Uçak, yüksek lisans eğitimini Medeniyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kültürel İncelemeler bölümünde, İstanbul’daki Suriyeliler: Gündelik Hayat ve Mekan isimli teziyle tamamladı.
Evrim Kepenek
Rize’de başlayan öğrenim hayatını İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde tamamladı. Cumhuriyet, Birgün, Taraf ve DİHA’da muhabirlik yaptı. Şu anda Bianet’te editör/muhabir olarak görev yapıyor. Ekoloji, hukuk ve hak odaklı haberler yazan Evrim Kepenek, barış gazeteciliği üzerine de çalışıyor.
Gülsüm Kav
1971 doğumlu Gülsüm Kav, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun kurucularından olup, halen platform genel temsilciliğini yürütmektedir. Platformu kurulduğu 2010 yılından bu yana öldürülen kadın kardeşlerimizin aileleriyle birlikte davalarda adalet mücadelesi veriyor. Bu yolla, kadın cinayetlerine sebep olan ihmallerin gündem olması ve bu dolayımla kadın cinayetlerine karşı etkin bir kamuoyu oluşturmayı hedefliyor. Aynı zamanda kadınların korunması ile ilgili 6284 sayılı yasanın uygulanması için korunma altındaki kadınlarla beraber çalışmalar yapıyor.
Hülya Uğur Tanrıöver
Galatasaray Lisesi sonrası lisans ve yüksek lisans öğretimini Paris I Panthéon Sorbonne Üniversitesi’nde; doktora çalışmasını Montpellier Paul Valéry Üniversitesi’nde tamamlamıştır. İletişim Bilimleri alanında doçent, Radyo, Televizyon, Sinema alanında profesör unvanlarını elde etmiştir.
Özel sektörde basın, yayın ve kamuoyu araştırmaları alanında çalıştıktan sonra akademik kariyerini Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Giresun Üniversitesi Tirebolu İletişim Fakültesi’nde sürdürdü. Emekli olduğu 2019 yılına kadar bu kurumlarda Dekan Yardımcılığı, Radyo Televizyon Sinema Bölüm Başkanlığı ve araştırma merkezi (MEDİAR) başkanlığı gibi görevlerin yanı sıra, Giresun Üniversitesi UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi ve Kadınların Güçlendirilmesi Kürsü Başkanlığı (2017-2019) yaptı.
Kuruluşundan bu yana pek çok alanda danışmanlık yaptığı Filmmor Kadın Kooperatifi’nde 2020 itibariyle İletişim Danışmanı olarak görev yapmaktadır. Bu kurumun girişimiyle kurulan MEDİZ Medyada Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İzleme grubunun kurucu ve yürütücülüğünü üstlenmiştir (2006-2009). 2008 yılında bu kapsamda yapmış olduğu “Medyada Kadınların Temsil Biçimleri” araştırmasında geliştirdiği model Türkiye’de akademik çalışmalarda geniş çapta yararlanılan bir örnek oluşturmuştur. 2020 yılında Filmmor tarafından yürütülen DijiMor Feminist Dijital İletişim atölyesi pilot çalışmasının oluşturulma ve uygulamasına katkıda bulunmuştur.
Pek çok kadın ve hak savunucusu kuruluş ile (Mor Çatı, Uçan Süpürge, KAGİDER, Kaos GL, vb.) dönemsel çalışmalar yapmış olan Hülya Uğur Tanrıöver’in, akademik çalışmaları, sinema, televizyon ve medya sosyolojisi ile toplumsal cinsiyet çalışmaları alanında yoğunlaşmaktadır. Çevirmen olarak da pek çok önemli yazar ve düşünürün (Foucault, Bourdieu, Touraine, Castoriadis, Augé, vb.) yapıtlarını Türkçe’ye kazandırmıştır.
2003 yılından beri FİLMMOR Kadın Kooperatifi’ne dönemsel danışmanlık yapmaktadır.
Ayrıca film ve dizi alanında tasarım ve senaryo danışmanlığı çalışmaları ve 1 kısa belgesel filmi (ortak yönetmen) vardır.
İlayda Eskitaşçıoğlu
Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında çalışan genç bir insan hakları hukukçusu ve kadın hakları aktivistidir. Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ve Leiden Üniversitesi Avrupa ve Uluslararası İnsan Hakları Hukuku İleri Düzey Yüksek Lisans Programı’ndan mezun oldu. Koç Üniversitesi’nde tam burslu bir doktora öğrencisi olarak öğrenimi sürdürmekte olup aynı zamanda Ankara Barosu’na kayıtlı bir avukattır. 2019 Stanford AMENDS Konferansı delegesidir, G(irls)20 2016 Pekin zirvesinde Türkiye’yi temsil etmiştir ve aktif bir G(irls)20 elçisidir. Hala aktif görev aldığı UN Women Pekin+25 Küresel Gençlik Görev Gücü’ne Türkiye’den seçilen tek üyedir. Konuşmamız Gerek (We Need to Talk) isimli, sosyoekonomik bakımdan dezavantajlı kadınların hijyenik ped gibi ürünlere erişimini sağlayan ve Türkiye’de regl yoksulluğu ve regl tabusuyla mücadele eden bir sosyal girşimin kurucusudur. Bu sosyal girişim ile 2020 yılında Sabancı Vakfı Türkiye’nin Fark Yarantanları programına seçilmiştir. Akademik ilgi alanları uluslararası insan hakları hukuku, iş dünyası ve insan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, sürdürülebilir kalkınma, kadınların üreme ve cinsel hakları ve çocuk işçiliği konularıdır.
Itır Erhart
Doç Dr. Itır Erhart Boğaziçi Üniversitesi’nde İngiliz Dili Edebiyatı ve Felsefe okudu. M.Phil derecesini Cambridge Üniversitesi’nden doktorasını Boğaziçi Üniversitesi’nden aldı. 2001 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde toplumsal cinsiyet, insan hakları, medya, spor sosyolojisi üzerinde dersler veren Itır aynı zamanda bir sosyal girişimci. Adım Adım ve Açık Açık adlı iki sosyal girişimin kurucuları arasında. Bu alanda yaptığı çalışmalardan ötürü 2014 yılında Ashoka Fellow seçilen Itır, Ashoka Türkiye Yönetim Kurulu, TEGV Mütevelli Heyeti ve Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Danışma Kurulu üyesi.
Mehveş Evin
Mehveş Evin 1970’de İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olduğu 1993’te gazeteciliğe başladı.
Sabah, Yeni Yüzyıl, Aktüel, NTV, Vatan, Akşam ve Milliyet’te muhabir, editör, yönetici olarak çalıştı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde e-MBA programını tamamladı.
2015’den beri serbest gazeteci olan Evin, artigercek.com, ARTI TV ve duvarenglish.com’a katkıda bulunuyor. “A’dan Z’ye: Buraya Nasıl Geldik” adlı kitabı 2018’de KaraKarga Yayınları’ndan çıktı.
Menekşe Kızıldere
Heinrich Böll Vakfı Çevre Politikaları Projeleri Koordinatörü.
Atatürk Üniversitesi ve National Chun Hsing Üniversitesinde Çevre Mühendisliği eğitimi aldı. Dört yıl boyunca sivil toplum içinde, doğal kaynakların korunması, çeşitli çevresel kirlilik problemleri, biyoçeşitlilik krizi, ekolojik yıkım, iklim değişikliği, enerji politikaları, kent ve kırsaldaki çevre sorunları, uluslar arası ve yerel çevre mevzuatı/hukuku/politikaları alanlarında çalışmalar yaptı. Bu çalışmalar içinde, çeşitli çevre problemleri ile ilgili teknik raporlar hazırlama, çevre mevzuatı değişikliği için görüş hazırlama, çevre sorunlarına ilişkin taleplerin değerlendirilip karşılanması, çevre politikası üretim süreçleri ve çevre hukuku gündemlerini takip etmek ve yorumlamak gibi görevler üslendi.
Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsünde devam etmekte olan tez konusu kırsal alanların karbon tutma kapasitesi ve iklim değişikliğine katkısı ile ilgilidir.
Şu anda iklim değişikliği ve enerji politikaları üzerinde çalışmalarına devam etmektedir.
Pınar Akpınar
Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi’nde Eylem Araştırması Program Yöneticisi ve yarı zamanlı öğretim görevlisidir. Doktorasını ‘Çevrede Ortaya Çıkan Bir Arabulucu: Türkiye’nin Suriye-İsrail Müzakereleri ve Somali’deki Arabuluculukları’ konulu tez çalışmasıyla Keele Üniversitesi, Siyaset, Uluslararası İlişkiler ve Felsefe Okulu (SPIRE)’ndan almıştır. Araştırma konuları arasında çatışma çözümü, barış inşası, uluslararası arabuluculuk, Türk dış politikası ve Ortadoğu politikaları bulunmaktadır.
Akpınar, Sabancı Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi ve Keele Üniversitesi dahil olmak üzere pek çok üniversitede dersler vermiştir. 2010-2014 yılları arasında Yalova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim görevliliği ve Uluslararası Çatışma Çözümleri Merkezi’nde müdür yardımcılığı yapmıştır. Şu ana kadar Dışişleri Bakanlığı, Genel Kurmay Başkanlığı ve Katar Savunma Bakanlığı gibi kurumlara danışmanlık hizmetleri vermiştir. 2013 yılında George Mason Üniversitesi Çatışma Analizi ve Çözümleri Okulu (S-CAR)’nda misafir araştırmacı olarak bulunmuş olan Akpınar, Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi, Model İslam İşbirliği Teşkilatı ve Türkiye Kadın Arabulucular Ağı faaliyetleri çerçevesinde Çatışma Çözümü ve Arabuluculuk konularında eğitimler vermiştir.
Seren Selvin Korkmaz
İstanbul Politik Araştırmalar Enstitüsü (IstanPol) Genel Direktörüdür ve enstitünün kurucularındandır. Lisans ve yüksek lisans eğitimlerini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamlayan Korkmaz, doktora çalışmalarını Stockholm Üniversitesi’nde sürdürmektedir.
Stockholm Üniversitesi’nde Türkiye ve Ortadoğu siyaseti üzerine dersler veren Korkmaz, aynı zamanda Washington merkezli düşünce kuruluşu Middle East Institute’de Türkiye uzmanı olarak yer almaktadır. Fox International Fellowship kapsamında Yale Üniversitesi’nde araştırmacı olarak çalışmış, liderlik ve politika önerileri geliştirme üzerine eğitimler almıştır. 2013 yılından bu yana çeşitli sivil toplum kuruluşları ve araştırma merkezlerinde araştırmacı ve yönetici olarak görev yapmıştır. Avusturya merkezli Avrupa Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün (PS:EUROPE) de kurucusu olan Korkmaz, 2017 yılına kadar enstitünün Türkiye direktörlüğü görevini yürütmüştür. Friedrich Ebert Stiftung Vakfı’nın genç liderler programına seçilmiş ve eğitimler almıştır.
Çalışma alanları popülizm, sosyal dışlanmanın ekonomi politiği, siyasal partiler, seçmen algısı ve seçim stratejileridir. Güncel çalışmalarında popülizme karşı alternatif siyasal programları ve oplumsal hareketleri incelemekte, başarı kazanan siyasal programları ve kampanyaları Türkiye’deki yerel dinamiklere uyarlamaktadır. Ayrıca kadınların ve gençlerin siyasete katılımı ve orunlarının
siyasetin merkezine taşınması konusunda farkındalık yaratmak için çalışmalar sürdürmektedir. Korkmaz, çalışma alanlarına dair ulusal ve uluslararası medyada sıklıkla görüş bildirmektedir.
Yasemin Öz
Avukat. 1997 Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Üyesi olduğu Kaos GL, Kadın Dayanışma Vakfı ve Amargi Kadın Kooperatifi’nin avukatlığını yaptı. 2010’da ECSOL (European Commission on Sexual Orientation Law) isimli cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine ilişkin çalışan avukat örgütüne Türkiye üyesi olarak katıldı. 2014’te kurulan Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin kurucularından. 2013’te IGLHRC (International Gay and Lesbian Human Rights Commission) tarafından kendisine Felipa de Souza ödülü verildi.